Românii renunță la mesele în oraș pentru a economisi
Un sondaj recent evidențiază o tendință îngrijorătoare pentru industria HoReCa, în contextul scăderii puterii de cumpărare a românilor, determinată de scumpirile accelerate din ultima perioadă. Conform datelor, majoritatea respondenților au indicat mesele la restaurant ca prima opțiune la care renunță pentru a economisi.
Reducerea frecvenței ieșirilor în oraș
Studiul realizat de Bookingham arată că, în actualul climat economic, românii își reduc frecvența ieșirilor în oraș și sunt mai atenți în alegerile pe care le fac. 74% dintre respondenți susțin că prețurile ridicate îi determină să reducă mersul la restaurant. De asemenea, 47% dintre ei afirmă că principalul criteriu de alegere a unui restaurant este raportul calitate/preț, în timp ce doar 28% se ghidează după calitatea produselor.
Bacșișurile și cheltuielile medii
Conform sondajului, 54% dintre români cheltuiesc între 70 și 150 de lei/persoană pentru o masă în oraș, iar 21% alocă maximum 70 de lei. De asemenea, 77% dintre clienți lasă bacșiș sub 10%, iar 10% nu lasă bacșiș deloc.
Consecințele economice
În perspectiva înrăutățirii nivelului de trai, 43% dintre respondenți afirmă că mesele în oraș sunt primul lucru la care renunță atunci când sunt nevoiți să facă economii. Studiul a fost desfășurat online pe un eșantion de 500 de respondenți din România, cu vârste între 18 și 65 de ani, în perioada august-septembrie 2023, având ca scop înțelegerea comportamentelor românilor în raport cu mesele în oraș.
Concluzie
Scăderea puterii de cumpărare și creșterea prețurilor afectează semnificativ comportamentul consumatorilor în sectorul HoReCa, ceea ce ar putea avea un impact negativ pe termen lung asupra acestei industrii.


