Încetarea plafonării prețurilor alimentelor – o nouă provocare pentru români, începând cu 1 octombrie

Moderator
2 Min Citire
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Încetarea plafonării prețurilor alimentelor

Guvernul român a decis să nu prelungească plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază după data de 30 septembrie, conform surselor citate de Realitatea Plus. Această măsură va conduce la o creștere semnificativă a prețurilor, afectând consumatorii în pragul sezonului rece, când cheltuielile de întreținere sunt deja în creștere.

Măsura de plafonare

Plafonarea, introdusă în 2023, a limitat adaosul comercial la un maxim de 20% pentru comercianți și procesatori. Produsele vizate de această măsură au inclus:

  • pâine albă simplă (300–500 g)
  • lapte de vacă (1 l, 1,5% grăsime)
  • ouă M
  • ulei de floarea-soarelui
  • carne de pui și porc
  • zahăr, făină, mălai
  • legume și fructe proaspete

Impactul economiei

Potrivit analiștilor economici, renunțarea la plafonarea adaosului comercial ar putea determina o creștere a prețurilor produselor esențiale din coșul zilnic cuprinsă între 12% și 15%. Acest impact se va resimți în mod deosebit în luna noiembrie.

Marile lanțuri de magazine au avertizat că această decizie ar putea duce la un „dezastru economic” pentru consumatori, având în vedere că majoritatea costurilor suplimentare se vor reflecta direct în prețul final al produselor.

Publicitate
Ad Image

Concluzie

Încetarea plafonării prețurilor alimentelor va genera o creștere semnificativă a costurilor pentru consumatori, afectând accesibilitatea produselor de bază în perioada următoare.

Distribuie acest articol
Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *