Deliciile bulionului și ale murăturilor: un răsfăț culinar pentru mâncărurile de acasă
Bulionul și murăturile au devenit un lux în cămara românilor, iar multe gospodine se confruntă cu dificultăți financiare care le împiedică să cumpere alimente de la producători locali. O parte dintre ele aleg să achiziționeze cantități mici, doar cât le este necesar, în timp ce altele preferă să conserve legumele acasă, pentru a reduce cheltuielile.
Provocările financiare ale consumatorilor
Românii se confruntă cu dificultăți în a-și asigura cumpărăturile pentru strictul necesar. Gospodinele afirmă că este mai convenabil să cumpere câte un borcan de bulion sau murături pentru a prepara o singură masă. O bătrână a menționat: „Mamă, cu ce să le pregătesc? Am 1.900 de lei pensia, am Parkinson, sunt bolnavă. Și nu am cu ce, abia plătesc dările, iar soțul meu este bolnav de cancer.” Aceasta se confruntă cu prețurile ridicate, spunând că „cumpăr câte un borcan, când și când, din magazin. Prea scumpe pentru a le face… Scumpe, foarte scumpe.”
Alternativa supermarketurilor
Din cauza prețurilor mari la produsele de calitate din piață, mulți români sunt nevoiți să se orienteze spre supermarketuri, unde caută cele mai ieftine variante. Un alt consumator a explicat: „Să ne încadrăm și cu banii, dar nu, deocamdată mai așteptăm un pic, că nu… Sunt prețurile prea mari. Da, e la început și e… Nu știu, și acolo… la supermarket… diferă prețurile, nu știu dacă să cumpăr.”
Concluzie
În concluzie, bulionul și murăturile, odată considerate esențiale în alimentația românilor, au devenit un lux inaccesibil pentru mulți, subliniind impactul crizei economice asupra alegerilor alimentare ale consumatorilor.


