Avertisment pentru culegători
Autoritățile din California avertizează culegătorii de ciuperci după un focar de intoxicații legat de ciuperci sălbatice, care a dus la moartea unui adult și a cauzat daune severe la ficat în rândul mai multor pacienți, inclusiv copii. Sistemul de control al intoxicațiilor din stat a identificat 21 de cazuri de intoxicație cu amatoxină, probabil cauzate de ciupercile „death cap” (ciuperca mortală), a declarat vineri departamentul de sănătate publică.
Pericolele ciupercii mortale
Ciupercile sălbatice toxice sunt adesea confundate cu cele comestibile datorită aspectului și gustului lor. „Ciupercile mortale conțin toxine care pot duce la insuficiență hepatică”, a afirmat Erica Pan, directorul departamentului de sănătate publică din California. Autoritățile recomandă publicului să nu culeagă ciuperci sălbatice în această perioadă de risc crescut.
Cazuri și simptome
Un adult a decedat și mai mulți pacienți au necesitat îngrijiri intensive, inclusiv cel puțin unul care ar putea avea nevoie de un transplant de ficat. Vremea umedă favorizează creșterea ciupercilor mortale, iar oficialii avertizează împotriva culesului de ciuperci sălbatice pentru a evita confuziile. Locuitorii din județul Monterey din California centrală s-au îmbolnăvit după ce au consumat ciuperci găsite într-un parc local. Un alt grup de cazuri a fost raportat în zona Golfului San Francisco, însă riscul este prezent în întreaga regiune.
Statisticile intoxicațiilor cu ciuperci
În 2023, au fost raportate peste 4.500 de cazuri de expunere la ciuperci neidentificate în centrele de intoxicare din SUA, conform raportului anual al Sistemului Național de Date despre Intoxicații. Aproape jumătate dintre aceste cazuri au fost în rândul copiilor mici, care pot culege și consuma ciuperci în timp ce se joacă afară.
Simptomele intoxicației
Sistemul de control al intoxicațiilor din California înregistrează sute de cazuri de intoxicații cu ciuperci sălbatice în fiecare an. Ciuperca mortală și ciuperca „destroying angel” (înger distrugător) sunt similare cu ciupercile comestibile, iar experții avertizează că culoarea ciupercii nu este un mod fiabil de a detecta toxicitatea acesteia. Indiferent dacă sunt consumate crude sau gătite, riscurile rămân.
Persoanele care consumă ciuperci toxice pot prezenta crampe abdominale, greață, diaree sau vărsături în termen de 24 de ore. Deși simptomele gastrointestinale se pot ameliora, oficialii din sănătate avertizează că pacienții pot dezvolta complicații grave, inclusiv daune hepatice, care pot apărea ulterior.
Contact pentru asistență
Persoanele care caută îndrumare în diagnosticarea sau tratarea intoxicației cu ciuperci pot contacta linia de asistență pentru intoxicații la numărul (800) 222-1222.
Concluzie
Avertismentele autorităților subliniază gravitatea riscurilor asociate cu culegerea ciupercilor sălbatice și necesitatea de a evita această activitate pentru a preveni tragedii similare în viitor.


